bg-image

risotto milanese

10 namirnica

Što moram znati?

Risotto Milanese je tradicionalno talijansko jelo iz regije Lombardije, napravljeno od Arborio riže kuhane u temeljcu, obogaćene šafranom i maslacem, što mu daje prepoznatljivu zlatnožutu boju i kremastu teksturu. Zanimljivost je da se šafran, koji je ključan za ovo jelo, koristio u Milanu još od srednjeg vijeka, a legende kažu da je inspiriran bojom vitraja. Najčešće se servira uz osso buco, ali je također savršen kao samostalno jelo ili prilog mesnim specijalitetima.

Krenimo kuhati!

02
  1. Stavimo šafran u prahu u teleću juhu.
  2. Ugrijemo teleću juhu kako bi bila topla. Ne treba kipiti. Umjesto teleće juhe, možemo koristiti juneći temeljac, povrtni temeljac ili vodu.
  3. Ugrijemo tavu za risotto.
  4. Dodamo prethodno narezanih 60 g luka na maslinovo ulje pa lagano pirjamo dok luk ne poprimi zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta.
  5. Posolimo luk i dodamo maslinovo ulje po potrebi.
  6. Dodajemo 200 g riže.
  7. Važno je da dobro ugrijemo rižu.
  8. Deglaziramo (podlijemo) rižu bijelim vinom.
  9. Sve podlijemo telećom juhom malo po malo.
  10. Dodamo grana padano i promiješamo.
  11. Dodamo papar.
  12. Gasimo vatru pa dodamo hladni maslac koji smo prethodno narezali na kocke.
  13. Risotto će hlađenjem postajati sve gušći.
  14. Risotto trebamo samo miješati i tako postepeno hladiti.
  15. Ostavimo da odstoji bar 5 min prije serviranja.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.