bg-image

njoki od bundeve

6 namirnica

Krenimo kuhati!

01
  1. Prvo što trebamo je zamijesiti gnocche (njoke).
  2. Prije nego što krenemo, stavimo vodu na vatru da zakipi kako bi bila spremna za kuhanje.
  3. Stavimo na radnu površinu glatko brašno. Oko 100 g.
  4. Dodamo na brašno bazu od bundeve koju smo dobili nakon pečenja bundeve u pećnici.
  5. Posolimo.
  6. Dodamo dva cijela jaja.
  7. Stavimo i griz da nam upija vlagu od bundeve.
  8. Lopaticom počnemo spajati, sjedinjavati sastojke od rubova prema sredini. Tako izmiješamo i povežemo.
  9. Ako je tijesto vlažno, treba dodati još malo brašna. Ne treba pretjerivati da ne bude žilavo. Pokušavamo što manje!
  10. Rukama počnemo mijesiti.
  11. Dodajemo glatko brašno.
  12. Tijesto će biti jako mekano. Ponekad se stavlja krumpir da bude lakše raditi s njim, ali mi danas hoćemo čistu bundevu.
  13. Oblikujemo tijesto u loptu.
02
  1. Slijedi oblikovanje njoka!
  2. Radnu površinu posipamo glatkim brašnom.
  3. Odvojimo komad smjese i zavaljamo u duguljasti oblik.
  4. Rukama valjamo dok ne poprimi duguljasti oblik - oblik “zmije”.
  5. Kada dobijemo “zmiju”, špatulom je samo izrežemo na male komadiće, odnosno na željenu veličinu njoka.
  6. Dobivene, izrezane njoke pobrašnimo.
  7. Pobrašnimo tanjur/podlogu gdje ćemo odlagati njoke.
  8. Izrezane komadiće tijesta provučemo po daščici pa položimo na tanjur posut brašnom. Samo ih zarolamo po površini daščice da dobiju rebrastu površinu.
  9. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo cijelu smjesu.
03
  1. Posolimo vodu koju grijemo na vatri.
  2. Kada voda zakipi, ubacujemo u nju njoke od bundeve koje smo prethodno oblikovali.
  3. Kuhamo ih dok ne isplivaju na površinu. Nakon što isplivaju, treba ih ostaviti još 1 - 2 min.
  4. Ne miješamo njoke dok se kuhaju da se ne raspadnu. Možemo eventualno malo potresti lonac.
  5. Trebaju lagano kuhati.
  6. Kad se skuhaju, spremni su za umak!
  7. Trebamo obavezno sačuvati vodu u kojoj smo kuhali njoke! Ona je važna za dobivanje umaka.
04
  1. Kada želimo unaprijed pripremiti, tj. skuhati njoke, samo ih šokiramo u vodenoj kupki nakon kuhanja.
  2. Nakon što skuhamo njoke, odlažemo ih u hladnu vodu s ledom. Tada prestaje proces kuhanja.
  3. Tako ih možemo sačuvati do kasnijeg posluživanja.
  4. Nakon toga, možemo ih zamrznuti.
  5. Kada ih budemo htjeli koristiti, iz leda ćemo ih staviti direktno u kipuću vodu.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.