bg-image

hollandaise (holandez) umak

3 namirnice

Što moram znati?

Hollandaise umak je bogat, kremasti umak napravljen od maslaca, žumanjaka i limunovog soka, te je jedan od pet klasičnih francuskih umaka. Zanimljivo je da je poznat po svojoj osjetljivoj pripremi jer se jaja i maslac moraju pažljivo emulgirati na niskoj temperaturi kako bi se spriječilo zgrušavanje. Najčešće se poslužuje uz jela poput poširanih jaja Benedict, povrća poput šparoga ili ribe, zbog svog laganog, kiselkastog okusa koji nadopunjuje delikatne sastojke.

Krenimo kuhati!

01
  1. U duboku tavu stavimo vodu.
  2. Zakipimo vodu.
  3. Smanjimo vatru.
02
  1. U jednu posudu stavimo žumanjke.
  2. Dodamo limunovog soka i posolimo po potrebi.
  3. Dobro razradimo pjenjačom.
03
  1. Ulijemo vodu u duboku tavu i ugrijemo je dok ne počne pariti.
  2. Razmućeni žumanjci su u posudi koju stavljamo povrh lonca iz kojeg pari voda. Dakle, na pari kuhamo razmućene žumanjke uz neprestano miješanje pjenjačom. Ova tehnika se zove topla kupka (bain-marie).
  3. Po potrebi žumanjke maknemo s pare kako nam se žumanjak ne bi prekuhao, odnosno da ne nastanu grudice ili kajgana.
  4. Miješamo žumanjke dok ne postanu kremasti.
  5. Maknemo ih s pare.
04
  1. Kuhanim žumanjcima dodamo pročišćeni maslac
  2. VAŽNO: dodajemo ih malo po malo i neprestano miješamo pjenjačom
05
  1. Ako nam se umak počne razdvajati, to nam znači da smo prebrzo dodavali maslac. Ako nam je umak pregust, možemo ga ublažiti s toplom vodom iz kupke.
  2. VAŽNO: Umak ne stavljamo u hladnjak,ni na vatru (štednjak). Treba biti na toplome. Zato se Hollandaise umak radi “a la minute”, odnosno “u trenutku kad ga trebamo”.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.