bg-image

poširano jaje

3 namirnice

Što moram znati?

Poširano jaje je jaje kuhano bez ljuske u blago kipućoj vodi, zadržavajući mekan žumanjak i nježno kuhani bjelanjak. Zanimljivost je da se često koristi tehnika dodavanja octa u vodu kako bi se bjelanjak brže zgusnuo, a legenda kaže da potječe iz francuske kuhinje. Najčešće se servira u jelima poput "Jaja Benedikt", na tostiranom kruhu, salatama ili kao ukras za različita jela, dodajući bogatu kremoznost.

Krenimo kuhati!

01
  1. Jaje otvorimo udarcem na ravnoj površini.
  2. Jaje prebacimo u šalicu kako bi ga kasnije lakše uronili u vodu s octom.
02
  1. U duboki lonac stavimo vodu i ocat.
  2. Zavrijemo. Voda ne smije kipjeti (biti iznad 95°C)
03
  1. Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije.
  2. U vrtlog lagano uronimo jaje.
  3. VAŽNO: Za početak savjetujemo da poširate po jedno jaje. Kad savladamo tehniku, možemo ih poširati i više u isto vrijeme - ovisno o veličini tave ili lonca u kojem poširamo.
04
  1. Jaje kuhamo u vodi između 5 i 7 minuta.
  2. VAŽNO: Voda treba vriti. Ne smije kipjeti!
  3. Prstima provjerimo je li jaje mekano, ali da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati.
  4. Izvadimo poširano jaje i postavimo ga sa strane na pripremljeni plitki tanjur.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.