Kada voda zakipi, dodajemo tjesteninu, odnosno spaghette u ovom slučaju. Kuhamo dok ne bude "al dente" ("na zub")!
VAŽNO: Na poleđini paketa tjestenine trebamo proučiti koliko se kuha! Da bismo dobili "al dente", savjet je da kuhate 2 minute kraće od napisanog.
05
Smjesi od zamućenih jaja i sira koju smo prethodno napravili dodamo malo vruće vode iz lonca u kojem kuhamo tjesteninu da bismo dobili kremastu teksturu. Osim toga, time temperiramo jaja - postepeno ih grijemo.
Dobro promiješamo dok ne dobijemo kremastu teksturu.
06
Kuhane spaghette dodajemo na tavu gdje smo na laganoj vatri pržili guanciale. Tavu smo do sad od prženja trebali već početi hladiti.
07
U tjesteninu koju smo dodali na masnoću koju su guanciale pustile na tavi dodajemo smjesu za carbonaru od jaja, sira i vode.
Temperatura tave treba biti lagana. Inače, dobit ćemo kajganu! Smjesa se mora lagano ugrijati kako bi se jaja pasterizirala, odnosno dobila pravu kremastu strukturu.
Slobodno možemo dodati kipuće vode od tjestenine ako trebamo.
Nakon što dobijemo kremasti umak, dodajemo kockice guanciale koje smo prethodno pržili.