bg-image

bolognese umak

14 namirnica

Što moram znati?

Bolognese umak, poznat i kao ragù alla bolognese, klasičan je talijanski umak koji potječe iz Bologne. Priprema se od mljevenog mesa, najčešće govedine ili mješavine govedine i svinjetine, uz dodatak luka, mrkve, celera, rajčice, bijelog vina i mlijeka ili vrhnja. Umak se kuha polako, često nekoliko sati, kako bi se razvili bogati i složeni okusi. Bolognese se tradicionalno poslužuje uz tagliatelle ili drugu tjesteninu, iako je popularan i kao sastojak za lazanje. Ovaj umak je poznat po svojoj gustoći i punom okusu, što ga čini omiljenim u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Krenimo kuhati!

01
  1. Luk nasjeckamo na sitno.
02
  1. Mrkvu naribamo.
04
  1. Na ugrijanu rajnglu stavimo maslinovo ulje.
  2. Dodamo pripremljeno povrće.
  3. Lagano pirjamo.
  4. Posolimo.
  5. Podlijemo vodom.
  6. Poklopimo poklopcem i pustimo da se pirja.
  7. Po potrebi promiješamo.
05
  1. Dodajemo meso nakon što ishlapi sva voda.
  2. Posolimo po potrebi.
  3. Razradimo meso kuhačom i pjenjačom kako bismo dobili sitne komadiće mesa.
  4. Pirjamo meso dok ne ishlapi sva tekućina.
  5. Moramo čuti da se meso počelo pržiti, a na dnu ne smijemo imati tekućine. Ulja možemo imati.
06
  1. Češnjak sitno isjeckamo.
  2. Dodamo ga u rajnglu i kratko ga prepržimo.
  3. Češnjak će početi mirisati.
08
  1. Začinimo soli i paprom.
  2. Podlijemo (deglaziramo) crnim vinom.
  3. Pustimo da vino malo ishlapi.
09
  1. Dodamo pasiranu rajčicu, lovor i vodu.
  2. Po potrebi malo posolimo i popaprimo.
  3. Poklopimo i pirjamo oko 60 minuta.
  4. Po potrebi promiješamo.
  5. Ako tekućina ishlapi i smjesa bude pregusta, slobodno dodajte vode da dobijete željenu gustoću.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.