bg-image

spaghetti carbonara

6 namirnica

Krenimo kuhati!

01
  1. Narežemo guanciale na kockice. Umjesto guanciale možemo koristiti i običnu slaninu.
02
  1. Stavimo 2 cijela jaja u posudu i zamutimo ih.
  2. Dodamo naribani sir. Mi smo koristili pecorino romano, ali slobodno možete i grana padano ili parmigiano reggiano.
  3. Dobro promiješamo.
  4. Poparimo. Carbonara voli papar!
03
  1. Guanciale stavimo na hladnu tavu pa pržimo na laganoj vatri. Poanta je da guanciale lagano pušta masnoću.
  2. Kada se kockice guanciale ispuste masnoću i smanje se, možemo ih odložiti sa strane na papirnati ubrus.
  3. Tavu sada počinjemo lagano hladiti, odnosno ugasimo vatru da se dalje ne grije.
04
  1. Napunimo lonac vodom te je stavimo kuhati.
  2. Posolimo vodu.
  3. Kada voda zakipi, dodajemo tjesteninu, odnosno spaghette u ovom slučaju. Kuhamo dok ne bude "al dente" ("na zub")!
  4. VAŽNO: Na poleđini paketa tjestenine trebamo proučiti koliko se kuha! Da bismo dobili "al dente", savjet je da kuhate 2 minute kraće od napisanog.
05
  1. Smjesi od zamućenih jaja i sira koju smo prethodno napravili dodamo malo vruće vode iz lonca u kojem kuhamo tjesteninu da bismo dobili kremastu teksturu. Osim toga, time temperiramo jaja - postepeno ih grijemo.
  2. Dobro promiješamo dok ne dobijemo kremastu teksturu.
06
  1. Kuhane spaghette dodajemo na tavu gdje smo na laganoj vatri pržili guanciale. Tavu smo do sad od prženja trebali već početi hladiti.
07
  1. U tjesteninu koju smo dodali na masnoću koju su guanciale pustile na tavi dodajemo smjesu za carbonaru od jaja, sira i vode.
  2. Temperatura tave treba biti lagana. Inače, dobit ćemo kajganu! Smjesa se mora lagano ugrijati kako bi se jaja pasterizirala, odnosno dobila pravu kremastu strukturu.
  3. Slobodno možemo dodati kipuće vode od tjestenine ako trebamo.
  4. Nakon što dobijemo kremasti umak, dodajemo kockice guanciale koje smo prethodno pržili.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.