Šećer stavimo u duboku tavu pa ga topimo na laganoj vatri dok ne dobije zlatnu boju. Želimo ga karamelizirati.
VAŽNO: Ne smijemo gasiti vatru, ni smanjivati temperaturu!
Postepeno dodajemo narezani maslac miješajući pjenjačom. Ako se umak počne razdvajati, to znači da prebrzo dodajete maslac. Samo nastavite i dalje miješati. Trebamo dobiti kompaktnu smjesu.
Dodajemo vrhnje za šlag uz kontinuirano miješanje. Malo po malo! Bez žurbe.
Posolimo po želji. Slobodno promiješajte i probajte umak da bismo znali dozirati sol kako kome odgovara. Nije prevruće jer više nije čisti šećer!
Prebacimo umak od karamele u plastičnu posudu i pustimo da se ohladi.
Spremimo umak u hladnjak. Poželjno je da bude minimalno 3 sata u hladnjaku. Kada nam umak opet nekad zatreba, ugrijemo ga da opet bude tekuć i to je to!