nasjeckamo bilje: mentu, kadulju, bosiljak, ružmarin. Što sitnije, to bolje!
Nasjeckano bilje dodamo u posudu gdje se već nalaze sol i šećer.
Naribamo koricu jednog cijelog limuna. Umjesto limuna možemo staviti limetu ili naranču.
Promiješamo sastojke u posudi.
Pripremimo pladanj ili tanjur u kojem ćemo usoliti janjeći kare. Na dlo pladnja stavimo pripremljenu mješavinu. Zatim na to položimo meso te ga zatrpamo ostatkom mješavine.
Ostavit ćemo ga da odleži 3 sata, jer želimo smiriti miris janjetime. Držimo ga u hladnjaku! Minimalno vrijeme je sat vremena, ali u tom slučaju će se miris janjetine više osjetiti.
Nakon 3 sata izvadimo meso iz hladnjaka te isperemo mješavinu s njega hladnom vodom.
Sada meso moramo dobro posušiti. Možemo se koristiti papirnatim ubrusima.
Pripremimo pleh, metalni tanjur/zdjelicu s malo slame. Iznad pleha treba biti rešetka na koju ćemo kasnije položiti meso. Meso će nam tako biti "u zraku".
Meso ne stavljamo direktno iznad tanjura sa slamom, već pored.
Napravimo "poklopac" od aluminijske folije. Stavimo više slojeva. Presavijemo rubove folije da se drže skupa.
Zapalimo slamu i pustimo da se vatra "primi". Potom poklopimo i dobro zatvorimo aluminijskom folijom, tj. "poklopcem" koji smo napravili. Ne smije dolaziti zrak unutra, jer je cilj da vatra ubro prestane gorjeti zbog nedostatka kisika. Tako ćemo dobiti dim koji će se zadržati unutra.
Pričekamo 20-ak minuta da se meso dimi.
Dimljeno meso stavimo u hladnjak.
04
Janjeći carpaccio dobivamo prilikom serviranja, kada ćemo rezati meso direktno na tanjur. Meso režemo ravno na tanke šnite. Polažemo šnite jednu pored druge.
Ostatak mesa, ako nam je ostalo, odložimo u hladnjak.