bg-image

domaći pomfrit (pomes frites)

2 namirnice

Što moram znati?

Domaći pomfrit omiljena je poslastica koja spaja zlatno-hrskavu koricu s mekanom i toplom unutrašnjosti. Priprema počinje s pravim izborom krumpira i pažljivim prženjem u nekoliko koraka za savršeni rezultat. Pomfrit potječe iz Belgije, a ime "french fries" navodno su mu dali Amerikanci tijekom Prvog svjetskog rata!

Krenimo kuhati!

01
  1. Operemo i posušimo krumpire.
  2. Jednu posudu napunimo hladnom vodom. U nju ćemo odlagati oguljene krumpire, a u drugu posudu direktno gulimo krumpire i odbacujemo koru.
02
  1. Oguljene krumpire narežemo na štapiće, prutiće preferirane veličine za pomfrit. Mi smo ih rezali da su debljine prsta, oko 1 cm. Sigurnije je rezati deblje prutiće, jer je tanke lako prepržiti.
  2. Odložimo narezane prutiće u pripremljenu posudu s hladnom vodom.
  3. Vodu nekoliko puta promijenimo kako bismo odstranili što više škroba od krumpira jer škrob gori.
  4. Kako bismo dobili hrskavi krumpir tijekom prženja, moramo rezati tupim nožem kako bi rubovi bili neravni. Samim time, vlakna su nepravilno odrezana, potrgana, pa su samim time i hrskavija.
03
  1. Krumpir je spreman za blanširanje kada voda u posudi nakon dovoljno ispiranja i “ležanja” krumpira u njoj bude bistra.
  2. Krumpire dobro ocijedimo i stavimo na polovicu čiste krpe. Potom ga prekrijemo drugom polovicom.
  3. Dok čekamo da se krumpir posuši u krpi, stavimo grijati biljno ulje u duboku tavu od lijevanog željeza.
  4. Kada ulje postigne temperaturu 130 - 140 stupnjeva, stavimo krumpire u njega. Možemo raditi u više tura.
  5. Povremeno miješamo da se ne bi zalijepili za dno.
  6. Kada krumpir omekša, malo pojačamo vatru.
  7. Želimo postići tamniju žutu boju i na opip da su mekani. Tada ga izvadimo na tacnu s rešetkom da se ocijedi ulje.
  8. Krumpir je gotov kada ispliva na vrh. Tada više nije sirov.
  9. Blanširali smo ga oko 20 min.
04
  1. Prženje krumpirića radit ćemo u ugrijanom ulju na 190 stupnjeva.
  2. Uzmemo prethodno blanširani pomfrit i odložimo ga u ulje.
  3. Čekamo da kumpir poprimi zlatnosmeđu boju.
  4. Na kraju posolimo.

Istraži

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.