bg-image

steak - pečenje

1 namirnica

Što moram znati?

Ključ savršenog steaka je pečenje na visokoj temperaturi kako bi se stvorila ukusna korica, dok unutrašnjost ostane sočna. Upravo zbog Maillardove reakcije, koja nastaje kada se proteini i šećeri u mesu karameliziraju, steak dobiva svoju prepoznatljivu boju i bogat okus. Nakon pečenja, važno je pustiti ga da odmori nekoliko minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili i zadržali sočnost.

Krenimo kuhati!

01
  1. Dobro ugrijemo tavu na najvišu temperaturu, kako se meso ne bi lijepilo za dno.
  2. Posolimo steak s obje strane i pouljimo ga. Ako želimo, možemo ga i popapriti.
  3. Stavimo ga peći na ugrijanu tavu.
  4. Ako vidimo da nedostaje ulja, dodamo ulje, ali pazimo da ga stavimo na meso, a ne na tavu.
  5. Okrenemo meso otprilike svaku minutu i pol da se peče s obje strane po dva puta.
  6. Zapečemo steak i sa strane, rubove.
  7. Ako ćemo mjeriti temperaturu termometrom, trebamo upiknuti u najdeblji dio. Naš je postigao temperaturu od 50 stupnjeva pa ga odlažemo na rashladnu rešetku da se temperira.
02
  1. Pečenje steaka - temperature:
  2. Blue - 27C
  3. Rare - 42C
  4. Medium Rare - 53C
  5. Medium - 57C
  6. Medium Well - 62C
  7. Well Done - 75C

Istraži

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.