bg-image

punjenje i pečenje pileta

3 namirnice

Krenimo kuhati!

01
  1. Treba nam otkoštena piletina. Položimo je na dasku za rezanje tako da je s donje strane koža.
  2. Pobrišemo višak vode s mesa.
  3. Ako se pileća prsa ne rastvaraju, malo zarežemo.
  4. Napunimo pile prethodno napravljenim nadjevom. Trebamo pripaziti da ne stavimo previše jer će ono iscuriti pri pečenju.
  5. Zatvorimo piletinu tako da spojimo dvije suprotne strane i zabodemo ražnjić kroz kožu po sredini. Tehnikom “pletenja” zatvorimo pile.
  6. Okrenemo piletinu na drugu stranu i provjerimo ako je piletina “pukla”. Ako je, i tuda provučemo ražnjić.
02
  1. Punjenu piletinu stavimo na lim za pečenje i namažemo dno svinjskom masti da se piletina ne zalijepi.
  2. Potom svinjskom masti premažemo i piletinu.
03
  1. Stavljamo peći piletinu na nisku temperaturu (160 - 170 stupnjeva). Ne želimo osušiti meso!
  2. Tijekom pečenja ćemo ga povremeno podlijevati vodom. Podlijemo ga otprilike svakih 20 minuta vlastitim sokom s dna pleha kako bi sačuvali sočnost. Možemo se koristiti žlicom.
  3. Kada piletina dobije zlatnu boju, nakon barem 100 minuta, prelijemo je još jednom i povećamo temperaturu na 200 i pečemo još 10 - 15 minuta.
  4. Mi smo ga 8 - 10 puta podlijevali.
  5. Pečemo ukupno oko 2,5 sata.
04
  1. Provjerimo je li pečena, odnosno kad je upiknemo ražnjićem, ne smije iscuriti rozi ili crveni sok. Možemo se koristiti i termometrom.
  2. Pečenu piletinu nećemo odmah narezati, nego je prvo ostavimo na plehu s rešetkom kako bi se malo ohladila, smirila barem 10 - 15 min.
  3. Sok koji je ostao u plehu od pečenja, izlijemo u posebnu posudu i spremamo za kasnije korištenje. Može se preliti po piletini, iskoristiti za prilog ili umak.

Istraži

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.