bg-image

picek s mlincima

5 namirnica

Što moram znati?

Picek s mlincima klasik je domaće kuhinje koji spaja sočno pečeno pile s mekanim mlincima natopljenim u umaku. Ovo jelo omiljeni je izbor za obiteljske ručkove i blagdanske stolove diljem Hrvatske. Mlinci su se nekad pekli na otvorenoj vatri, što im je davalo dodatnu aromu dimljenog okusa!

Krenimo kuhati!

02
  1. Sada vežemo piletinu da se pravilno peče. Krilca skupimo ispod pa ih povežemo špagom. Špagu provučemo do bataka pa spojimo špagu u križ. Oba vrha kosti batka omotamo nekoliko puta špagom pa u konačnici zategnemo i zavežemo u čvor.
  2. Stavimo tako zavezanu piletinu na pleh. Spremimo ga u hladnjak preko noći da sol omekša meso.
  3. Kada piletina odstoji preko noći, idući dan je vrijeme za pečenje!
  4. Prije nego što pečemo piletinu, stavimo grijati posudu od lijevanog željeza u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva.
  5. U malom loncu/dubokoj tavi rastopimo svinjsku mast.
  6. Kada se posuda za pečenje ugrije, ulijemo pola od ukupne količine rastopljene svinjske masti na dno posude. Kada na to položimo piletinu, ostatakom masti je prelijemo.
  7. Poklopimo piletinu i stavimo je tako u pećnicu. Minimalno je pečemo 2 sata. Pečemo poklopljenu u željeznoj posudi!
03
  1. Nakon što stavimo piletinu peći, vrijeme je da pripremimo mlince.
  2. Prvo mlince natrgamo na manje komade. Plan je samo ih "pofuriti" - sirove mlince samo staviti u pleh i zaliti vrućom vodom. Količina vode ovisi o "soku" piletine koju pusti u pleh za vrijeme pečenja.
  3. Nakon sat vremena izvadimo piletinu iz pećnice pa ga zalijemo mašću s dna posude. Vraćamo piletinu u pećnicu te nastavljamo peći na 220 stupnjeva.
04
  1. Stavimo grijati vodu koja će nam trebati za "pofuriti" mlince.
  2. Nakon 2 sata ukupnog pečenja, kada je piletina dobila zlatnosmeđu boju i zapečenu koricu, izvadimo je iz posude.
  3. Sada u tu posudu u kojoj smo je pekli dodamo pileći tamni umak ako ga imamo i prethodno natrgane mlince. Pileći tamni umak ćemo iskoristiti za intenzivniji okus mlinaca. Može se i bez toga, dakle samo s vodom!
  4. Voda nam je u međuvremenu zakipila pa njome prelijemo mlince.
  5. Vrijeme je za probati tekućinu, odnosno umak pa možemo dodatno posoliti ako je potrebno.
  6. Stavimo posudu s umakom i mlincima na indukciju/vatru da nam zakipi voda. Nakon toga odmah stavljamo u pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme se piletina temperira.
  7. Mlince slobodno povremeno promiješamo dok se peku. Ako nedostaje tekućine, slobodno prelijemo malo vodom.

Serviranje

01
  1. Odstranimo kuhinjsku špagu s piletine.

  2. Prvo zarežemo krilca.

  3. Odvajamo karabatak i batak s obje strane. Trebalo bi se čak i samo razdvojiti ako je piletina dobro pečena.

  4. Odvojimo prsni koš od kostiju pa po sredini odvojenih prsa prerežemo na pola. Svaku polovicu narežemo na manje jednake komade. Mi smo na tri dijela rezali.

  5. Leđa prepolovimo po pola.

02
  1. Željenu porciju mesa položimo na tanjur.

  2. Mlince možemo servirati na poseban tanjur.

  3. Meso možemo dekorirati biljem i cherry rajčicama.

Istraži

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.