timijan

Opis

Timijan je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuhanju. Ima sitne, zelene listove i blago drvenastu stabljiku, a prepoznatljiv je po svom intenzivnom, zemljanom mirisu i okusu s blagim naznakama limuna i mente. Timijan je vrlo popularan u mediteranskoj kuhinji, ali i u raznim drugim svjetskim kuhinjama. Često se koristi svježi ili suhi, te se dodaje u juhe, variva, pečenja, marinade, umake i jela s mesom, ribom i povrćem. Njegova aroma dobro se slaže s drugim začinima poput ružmarina, origana i češnjaka.

timijan

100 g

276 kcal

Nutritivne vrijednosti

Timijan je niskokaloričan začin koji je bogat vitaminima i mineralima. Posebno sadrži vitamin C, vitamin A i vitamin K, kao i željezo, magnezij i kalcij. Također je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i protuupalnom djelovanju zahvaljujući spojevima kao što su timol i karvakrol. Iako se koristi u malim količinama, timijan može doprinijeti ukupnoj nutritivnoj vrijednosti obroka te poboljšati probavu.

100 g sadrži:

Ugljikohidrati:
63,9 g
Proteini:
9,1 g
Masti:
7,4 g
Vlakna:
37 g

Tehnike

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.