01
pp
- Piletinu izvadimo iz hladnjaka pola sata prije pečenja. Dakle, file smo temperirali.
- Posolimo meso s obje strane i pouljimo da u posebnoj posudi.
- Zagrijemo tavu.
- Kada se tava zagrije, piletinu položimo na tavu s one strane gdje se nalazi koža. Kada se masnoća od pileće kožice počne topiti, malo smanjimo vatru.
- Pečemo na toj strani još minutu pa preokrenemo file na drugu stranu.
- Odložimo na lim za pečenje te stavimo u pećnicu na 200 stupnjeva. Cilj nam je da piletina postigne oko 73 stupnja. Treba nam oko 10 do 15 min. Najbolje je provjeriti termometrom. Ako iz piletine izlazi crvenkasti sok, to je isto znak da piletina nije gotova.
- Kada je meso pečeno, treba se temperirati, tj.ostaviti malo na sobnoj temperaturi. To je važno kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili unutar mesa pa će tako biti sočnije.
- Najbolje je odložiti meso na rashladnu rešetku nakon pečenja da se obostrano može temperirati.