pasta od sezama (tahini)

Opis

Pasta od sezama, poznata i kao tahini, kremasti je namaz napravljen od mljevenih sezamovih sjemenki. Ova pasta ključni je sastojak u mnogim bliskoistočnim i mediteranskim jelima, poput humusa i baba ganousha, ali se također koristi u preljevima, umacima, slasticama te kao dodatak raznim jelima. Tahini ima bogat, orašast okus, a njegova tekstura može varirati od glatke do blago zrnaste, ovisno o vrsti sezamovih sjemenki i načinu mljevenja. Može se raditi od oljuštenih ili neoljuštenih sjemenki, što utječe na okus i boju paste.

pasta od sezama (tahini)

100 g

595 kcal

Nutritivne vrijednosti

Tahini je bogat izvor zdravih masti, posebno nezasićenih masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca. Također sadrži visok udio proteina i vlakana, što pomaže u održavanju sitosti i pravilnoj probavi. Osim toga, pasta od sezama je dobar izvor važnih minerala kao što su kalcij, željezo, magnezij i cink, te vitamina B skupine. Zbog visokog udjela masnoća i kalorija, tahini je energetski bogata namirnica, ali sadrži i mnoge mikronutrijente koji pridonose zdravlju.

100 g sadrži:

Ugljikohidrati:
21,2 g
Proteini:
17 g
Masti:
53,8 g
Vlakna:
9,3 g

Tehnike

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.