heljda

Opis

Heljda je žitarica koja se često koristi u prehrani zbog svojih hranjivih vrijednosti i različitih zdravstvenih koristi. Iako se zove heljda, zapravo nije žitarica, već seme biljke iz iste porodice kao i rabarbara. Karakterizira je orašasti okus i kremasta tekstura nakon kuhanja. Heljda je bogata vlaknima, proteinima i mineralima poput mangana, bakra, magnezija i fosfora. Također je izvor vitamina B kompleksa, posebno folata, te antioksidansa. Heljda je bezglutenska, što je čini odličnim izborom za osobe koje imaju intoleranciju na gluten.

heljda

100 g

92 kcal

Nutritivne vrijednosti

100 g sadrži:

Ugljikohidrati:
19.9 g
Proteini:
3.4 g
Masti:
0.6 g
Vlakna:
2.7 g

Tehnike

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2024 Sva prava pridržana.