bg-image

domaći kroketi od pečenog krumpira

2 sata
8 namirnica

Krenimo kuhati!

01
  1. Od 1,5 kg krumpira dobit ćemo oko 750 g pečenog krumpira koji ćemo iskoristiti za njoke i valjuške.
  2. Krumpir operemo, stavimo ga na lim za pečenje i stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva između 45 i 60 min. Ovisi o krumpiru!
  3. Opcionalno je staviti krumpir na papir za pečenje ili pleh s krupnom soli.
02
  1. Nakon 45 - 50 min provjeravamo je li krumpir gotov pomoću drvenog štapića. Ubodemo drvenim štapićem krumpir - ako se krumpir zadrži na štapiću, nije još gotov. Ako se ne zadržava i štapić se lako vadi, gotov je. Naš se nakon 45 min nije ispekao.
03
  1. Krumpir smo pekli ukupno 1 h i 10 min.
  2. Kada ga izvadimo iz pećnice, ostavimo ga da se hladi oko 15 min. Nećemo ga potpuno ohladiti, već nam je cilj da se ohladi tek toliko da ga možemo držati u ruci.
04
  1. Pripremimo veću zdjelu sa sitom na vrhu.
  2. Krumpir prerežmo po pola pa polovice protisnemo kroz sito. Ne skidamo kožu krumpira.
  3. Krećemo od manjih krumpira jer se oni brže hlade.
  4. Ako neki komadi krumpira nisu prošli kroz sito, pomoću oblog dijela špatule ili žlicom protisnemo ostatke.
05
  1. U protisnuti pečeni krumpir stavimo kockice maslaca.
  2. Radnu površinu posipamo značajnijom količinom brašna, stavimo na to krumpir, posolimo i naribamo muškatnog oraha.
  3. Dodamo dva jaja.
  4. Špatulom krenemo “skupljati” smjesu, tj. sjedinjavamo sastojke od krajeva prema sredini.
  5. Brašno dodajemo po potrebi za posipavanje radne površine na kojoj mijesimo.
  6. Što manje brašna staviti i što manje ga mijesiti! Treba brašniti samo onoliko koliko je potrebno, a mijesiti što kraće samo dok se sve ne poveže.
  7. Smjesu oblikujemo u široki valjak.
06
  1. U dubokoj zdjeli razbijemo jaja, posolimo i dobro ih razmutimo.
  2. U drugoj zdjeli pripremimo krušne mrvice.
  3. Pripremimo i pleh koji posipamo krušnim mrvicama.
  4. Od smjese za izradu kroketa, odvojimo manji komad. Oblikujemo od njega tanji i duži valja - “zmiju”. Izrežemo tijesto na manje valjke veličinom koja nam odgovara.
  5. Oblikovane krokete “suhom rukom” polažemo u razmućena jaja, dobro ocijedimo od jaja pa ih onda drugom rukom, “rukom za vlažne namirnice”, prebacujemo u posudu s krušnim mrvicama.
  6. Krokete u zdjeli s krušnim mrvicama protresemo. Bitno je da je cijeli kroket prekriven mrvicama.
  7. Suhom rukom prebacujemo kroket na posipani pleh.
  8. Druga opcija oblikovanja su okrugli kroketi. Kod njih pazimo da kuglice budu podjednake veličine. Ponavljamo postupak.
  9. Nakon što ih izvadimo iz krušnih mrvica, ponovno ih oblikujemo u pravilniji oblik - valjke i/ili kuglice uz dodavanje krušnih mrvica.
  10. Treća opcija oblikovanja su nepravilni kroketi. Kod kojih nakon razvlačenja tanjeg valjka, režemo na manje nepravilne oblike i ponavljamo postupak paniranja.
  11. Ako se kroketi ne prže odmah, stavljaju se u zamrzivač.
07
  1. U lonac stavimo ulje i čekamo da dosegne temperaturu od 160 stupnjeva. Dosta ovisi o veličini kroketa i jesu li bili zamrznuti ili ne. Manji kroketi mogu se raditi na 170 stupnjeva. Kada su svježi može biti viša temperatura, a kada su zaleđeni, treba biti niža jer se moraju u isto vrijeme i odlediti i spržiti.
  2. Ubacimo krokete u lonac s ugrijanim uljem.
  3. Količina ulja treba biti malo iznad razine kroketa - da ih taman prekrije.
  4. Kada kroketi dobiju tamnozlatnu boju, gotovi su.
  5. Izvadimo ih u posudu obloženu papirnatim ubrusom kako bi se otpustio višak masnoće.
O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2025 Sva prava pridržana.